CCR a amânat decizia pe legea pensiilor speciale şi pe cea a cumulului pensie-salariu. Care este motivul
Curtea Constituțională a amânat miercuri verdictul care trebuia dat pe reforma pensiilor speciale și pe legea care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat. De această lege depind și banii pe care îi primim de la Uniunea Europeană. Decizia a fost amânată pentru 2 august, se arată în comunicatul transmis de CCR.
Amânare în cazul pensiilor speciale. Ce urmează
Judecătorii CCR au amânat miercuri până în 2 august o decizie privind obiecția de neconstituționalitate formulată de instanța supremă în privința Legii privind pensiile speciale.
„În ședința din data de 26 iulie 2023, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a priori, a amânat:– pentru data de 2 august 2023 – obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, obiecție formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție”, a transmis CCR, într-un comunicat de presă.
În cazul legii care interzice cumulul pensie-salariu, contestată tot de instanța supremă, CCR și-a amânat decizia pentru data de 21 septembrie, „pentru lămuriri suplimentare”, se mai arată în comunicat.
ÎCCJ a sesizat, în 29 iunie, Curtea Constituțională în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu și cu legea privind cumulul pensiei cu salariul.
Ambele legi au trecut în 28 iunie de Parlament, fiind în faza de control al constituționalității, înainte de a fi trimise președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.
„Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, în unanimitate, sesizarea Curții Constituționale a României pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare în ceea ce privește: l Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr.277/2015 privind Codul fiscal (PL-x nr.244/2023);Legea privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare”, conform unui comunicat al ÎCCJ.
Parlamentul a adoptat în 28 iunie actul normativ privind eliminarea pensiilor speciale, contestat de către Consiliul Superior al Magistraturii.
Proiectul de lege a suferit modificări față de varianta asumată de guvern și convenită cu oficialii europeni. S-au introdus derogări și excepții care amână aplicarea reformei în următorii 5 ani și prelungește eliminarea pensiilor speciale pe o perioadă de 20 de ani.
USR a votat împotriva atunci spunând că proiectul nu face altceva decât ”să salveze pensiile speciale”.
Deputata USR Oana Țoiu a semnalat, printr-un mesaj pe Facebook, că parlamentarii au introdus ”excepții” la interdicția cumulului pensiei cu salariul pentru angajații BNR, ANRE, ANCOM, Academia Română: ”Au obținut astăzi cu câteva telefoane excepție specială pentru speciali”, a scris deputata de la Uniți Salvăm România.
Reforma pensiilor speciale este un jalon în PNRR, România riscând să piardă peste 3 miliarde de euro de la UE în cazul în care nu o face.